Wednesday, February 24, 2010

Pertandingan Memasak (BSMM)

Unit Beruniform Bulan Sabit Merah Malaysia SKTPP telah mengadakan pertandingan memasak di antara ahli-ahlinya. Mereka telah dibahagikan kepada 6 kumpulan terdiri daripada 3 kumpulan murid Tahun 5 & 3 kumpulan lagi murid Tahun 6.


Sebelum aktiviti dimulakan, semua ahli dikehendaki berkumpul di kawasan tempat letak basikal. Pertandingan memasak ini diketuai oleh Cikgu Azhar (anchorman kita).

Cikgu Azhar sedang memberi sedikit taklimat sebelum aktiviti dimulakan sambil dibantu oleh Cikgu Rusydan.


Cikgu Rusydan mengambil alih tempat Cikgu Azhar sebagai bos. Tengok gaya pun kita dah tau (gaya bos sedang cekak pinggang!).


Gelagat murid-murid sedang menghidupkan api untuk tujuan memasak sambil dibantu oleh beberapa orang guru. Kelihatan Cikgu-cikgu kita sedang bermain dengan asap (api tak nyala-nyala pun, asap je yang lebih). Dicelah-celah kesibukan aktiviti kelihatan kelibat Cikgu Pazli yang sedang bertungkus-lumus membantu murid-muridnya. Ehh?? Bukan Cikgu Pazli geng pengakap ke?? Sebut je bab makan, Cikgu Pazli sanggup beralih persatuan.... Hahahaha!!


Bab memasak, serah sahaja pada guru wanita. Lihat sahaja gelagat mereka. Ehh? Ni siapa yang masuk bertanding? Cikgu ke murid-murid? :p


Antara hasil yang agak menjadi. Agak-agak boleh makan ke ni? Garam? Gula? Cukup ke??


Cikgu-cikgu sedang membuat persiapan akhir sebelum diadili oleh pihak juri. Nampak cikgu yang lagi beria-ia daripada murid.....


Persiapan terakhir sebelum diadili. Cikgu Fakhrul pandang kamera semacam je? Mungkin sedang baca mentera agar masakan kumpulan beliau menang kot? Takat telur goreng, apalah sangat.....Tu dia!! Antara masakan-masakan yang telah siap dimasak (makan belum tentu lagi... hahahah!).


Objektif aktiviti hari ini tercapai dimana murid-murid dapat belajar cara memasak menggunakan bahan-bahan yang selalunya dibawa sewaktu perkhemahan. Ini adalah persiapan awal kepada mereka sebelum melakukan aktiviti perkhemahan jika diadakan kelak.

No comments:

Post a Comment