Wednesday, March 30, 2016

Ceramah: Sembang Anak Dara & Teruna

Program ceramah Sembang Anak Dara & Teruna atau lebih dikenali sebagai program ceramah aqil baligh ini menjadi program tahunan bagi murid tahun 6 lelaki dan perempuan. Murid-murid telah dibahagikan kepada dua kumpulan iaitu kumpulan murid lelaki dan perempuan ketika sesi ceramah dijalankan. Program ini telah berlangsung pada :

Tarikh / hari : 30 Mac 2016 / Rabu
Masa : 10.30 pagi - 1.00 petang.
Tempat  : Murid lelaki (Perpustakaan SKTPP)
             : Murid perempuan (Bilik Mesyuarat SKTPP)
Penceramah : Personaliti tv Azman & Co.
                     Murid lelaki (En. Azman , MK Azman & Co)
                     Murid perempuan (Pn. Shadiya Abas, MK Azman & Co.)

Sesungguhnya, program ini sangat bermanfaat kepada semua murid lelaki dan perempuan kerana penceramah memberi pendedahan yang amat menarik dan berkesan sekali tentang alam remaja, akil baligh serta menyalurkan perasaan kasih sayang yang betul kepada diri sendiri dan manusia sekelilingnya. Murid-murid ditunjukkan cara-cara membezakan perkara baik dan buruk serta memahami perubahan fizikal awal remaja diri masing-masing.


Seronok.. Puan penceramah memberi pendedahan tentang keyakinan diri ketika sesi memuji sahabat. 
Semangat.. Aktiviti Ice-breaking oleh Tuan penceramah untuk murid lelaki.
Ceramah tentang perkembangan manusia.
Soal jawab Puan penceramah kepada murid perempuan tentang akil baligh.Semoga program ini memberi impak yang amat berguna kepada semua murid tahun 6 dalam menghadapi kehidupan mendatang serta dapat membezakan perkara yang baik dan buruk dalam kehidupan seharian.

"Pembelajaran tidak didapati dengan kebetulan, ia harus dicari dengan semangat dan disemak dengan tekun." (Abigail Adams).


Disediakan oleh,
Puan Norziani Zubir.

No comments:

Post a Comment