Wednesday, September 21, 2011

SAMBUTAN HARI KEMERDEKAAN PERINGKAT SEKOLAH (SESI PETANG)

Bermula seawal 1.10 petang sambutan Hari Kemerdekaan Peringkat Sekolah 2011 dijalankan bagi murid sesi petang. Sambutan ini bertujuan:

  • Menyemai semangat cintakan tanah air.
  • Menyemai semangat 1 Malaysia.
  • Memupuk dan memperkukuh semangat setia negara dan jati diri serta menanam rasa tanggungjawab kepada sekolah dan negara.
  • Menerapkan nilai-nilai murni seperti cintakan tanahair, berdisiplin dan bekerjasama.
  • Sebagai kayu ukur bagi menguji kesedaran murid terhadap menghargai perjuangan generasi terdahulu mendapatkan kemerdekaan.
Sambutan ini bermula pada jam 1.20 petang. Sambutan dimulakan dengan bacaan doa olah Ustaz Ahmad Zunaidi. Kemudian murid-murid diperdengarkan lagu patriotik sempena hari kemerdekaan, murid-murid mengibarkan Jalur Gemilang yang diedarkan kepada mereka. Seterusnya ucapan pembukaan sambutan oleh PK Petang SKTPP En. Rosdin bin Ibrahim.

Acara yang pertama dipersembahkan ialah persembahan daripada murid tahun 3. Kemudia persembahan daripada murid Tahun 1. Acara selingan seperti koir turut diselitkan.Seterusnya acara yang dipertandingkan ialah persembahan daripada murid Tahun 2 dan pakaian beragam bagi murid Tahun 3. Guru-guru sesi petang tidak ketinggalan menyanyikan lagu tema kemerdekaan tahun ini iaitu Transformasi Berjaya Rakyat Sejahtera. Acara penamat ialah penyampaian hadiah untuk para pemenang pertandingan.


Murid berkumpul sebelum sambutan dijalankan.


Guru mengedarkan Jalur Gemilang kepada murid.


Murid - murid mengibarkan Jalur Gemilang.
Antara persembahan murid Tahun 3
Antara persembahan murid Tahun 1


Hakim sedang menilai persembahan murid.


Antara persembahan murid Tahun 2
Persembahan pakaian beragam.


Nyanyian lagu patriotik daripada guru-guru sesi petang.No comments:

Post a Comment